Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), akademik birikimini özel sektörle buluşturma hedefiyle hayata geçirdiği "Sorun Çözüm Pazarı" etkinliğinde tekstil sektörüyle önemli bir iş birliğine imza attı. Daha önce tanıtım toplantısı yapılan etkinlikte, tekstil firmalarının temsilcileri bu kez BTÜ'nün uzman akademisyenleriyle "sorun çözüm masalarında" bir araya gelerek sektörün karşılaştığı zorluklara çözüm aradı.
Üniversite Sanayi İşbirliği Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (BTÜ-SAN) tarafından organize edilen etkinliğe; BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sinan Uyanık, Bursateknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu, akademisyenler ve Polyteks Tekstil, Durak Tekstil, Harput Tekstil, Elyaf Tekstil, Rudolf Duraner gibi önemli tekstil firmalarından 30 temsilci katıldı. Firmalar, Ar-Ge, Ür-Ge, tasarım, üretim, inovasyon ve kalite gibi alanlarda karşılaştıkları sorunları akademisyenlere aktarırken, akademisyenler de bu sorunlara çözüm önerileri sundu. Ayrıca, olası AB projeleri de ele alındı.
REKTÖR ÇAĞLAR: "SEKTÖRLE BÜTÜNLEŞEN BİR ÜNİVERSİTEYİZ"Programda konuşan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, etkinliğin önemine vurgu yaparak, "Etkinliğimizin temel amacı, şehrimizin öncü sektörlerinden olan tekstil sektöründeki sanayi paydaşlarımızın Ar-Ge, Ür-Ge, tasarım, üretim, inovasyon, kalite vb. proseslerde karşılaştığı sorunlara akademisyen-sanayi iş birliği ile çözüm üretmek, akademik akıl ile sektörü desteklemek ve yeni projeleri birlikte hayata geçirmek… Şehirle, toplumla ve sektörle bütünleşen üniversitemiz, devamındaki süreçte gıda ve denizcilik sektörü ile de buluşacak. Bu sektörlerin çözümünde de BTÜ’lü akademisyeneler rol alacak. Bu doğrultuda programımızın tüm sektörlere fayda getirmesini diliyorum" dedi.
TEKNOPARK VE TEKSTİL SEKTÖRÜNDEKİ YENİLİKLERBursateknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu da Teknopark ve Teknoloji Transfer Ofisi hakkında bilgi vererek, tekstil sektöründeki gelişmeler, sürdürülebilirlik, kullanılan materyaller ve yenilikler gibi konulara değindi.
ÇÖZÜM TAKVİMİ OLUŞTURULACAKEtkinlikte, firmalar özelinde oluşturulan masalarda, Ar-Ge, Ür-Ge, tasarım, üretim, inovasyon, test-analiz ve kalite süreçlerindeki sorunlar detaylı bir şekilde görüşüldü. AB proje destekleri, akıllı tekstiller, yapay zeka, veri işleme, sürdürülebilirlik, atık yönetimi, atık su arıtımı, biyo bozunurluk, tekstil kimyasalları, inovatif süreçler, ticarileşme, teknik tekstiller ve çevreci çözümler gibi konular ele alındı. Görüşmeler sonucunda, sorunların çözümü için bir takvim oluşturulacak ve projelerle aksiyon alınacak. Bu süreç, BTÜ-SAN tarafından yakından takip edilecek.