BTÜ ve BOSCH’dan sürdürülebilir ulaşım için işbirliği

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) ve Bosch Türkiye, hidromobil teknolojileri alanında iş birliği yapma kararı aldı. Yapılan anlaşma ile BTÜ’nün geliştirdiği hidrojen enerjili araç ve sistemleri test laboratuvarı çalışmaları hız kazanacak. İş birliği, öğrencilere yeni fırsatlar sunarken, aynı zamanda üniversite-sanayi iş birliğini güçlendirecek.

Haber Giriş Tarihi: 28.11.2024 10:48
Haber Güncellenme Tarihi: 28.11.2024 10:48

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) ve Bosch Türkiye arasındaki güçlü iş birliği, hidromobil teknolojileri alanında yeni bir aşamaya geçiyor. Daha önce pek çok öğrenciye iş ve staj imkânı sağlayan iş birliklerinin ardından, şimdi de hidromobil konusunda ortak projeler geliştirilmesi planlanıyor. BTÜ ve Bosch Türkiye yetkilileri, üniversitenin ev sahipliğinde bir araya gelerek, ortak çalışmaları ve hedeflerini belirlediler.

Toplantıya, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Bosch Türkiye yetkilileri ve akademik personel katıldı. Toplantının ana gündem maddesi, Bosch Türkiye’nin desteklediği BTÜ ATAK-H hidrojen enerjili araç (hidromobil) ve hidrojen enerjisi sistemleri test laboratuvarı çalışmaları oldu. Bosch Türkiye’nin, bölge ve ülke için büyük öneme sahip bir marka olduğunu vurgulayan Rektör Çağlar, "Sanayi ile güçlenen üniversite" mottosuyla, özel sektörle iş birliğini sürdürdüklerini belirtti. Bu iş birliğinin, öğrenci odaklı projelerin büyütülmesi ve sürdürülebilir hale getirilmesi açısından büyük fırsatlar sunduğunu ifade etti.

BOSCH TÜRKİYE YÖNETİCİLERİ TEST LABORATUVARLARINI İNCELEDİ

Toplantı sonrası, Bosch Türkiye Endüstriyelleştirme Alan Yöneticisi Yıldırım Arslan ve diğer yetkililer, BTÜ ATAK-H Hidromobil ve hidrojen enerjisi sistemleri test laboratuvarı çalışmalarını yerinde incelediler. Doç. Dr. Gökay Bayrak, Elektrikli Taşıtlar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, laboratuvarın altyapısı ve çalışmaları hakkında detaylı bilgi verdi. Ayrıca, BTÜ’nün ilk kez kurduğu hidrojen yakıtlı ATAK-H aracı, TEKNOFEST’te finale kalarak önemli bir başarıya imza attı.

TENMAK TARAFINDAN DESTEKLENEN PROJE

BTÜ'nün hidrojen enerjisi ve yakıt pili sistemlerine yönelik yaptığı çalışmalar, TENMAK tarafından da destekleniyor. Doç. Dr. Gökay Bayrak, bu yıl kurulan hidrojen yakıtlı araçların, TÜBİTAK Efficiency Challenge 2024’te finale kalmasından ve TENMAK tarafından sağlanan yakıt pili sistemlerinin kullanılacak olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 2025 yılında da çalışmalarının hız kesmeden devam edeceğini vurguladı.

Toplantıya, BTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sinan Uyanık, Prof. Dr. Beyhan Bayhan ve Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Gürkan da katıldı. BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Bosch Türkiye’ye katkılarından dolayı plaket takdim etti.