BTÜ'de Edebiyat Rüzgarı!

Yazar Zeynep Merdan, BTÜ Konuşmaları'nda gerçek benlik, kimlik inşası ve hakiki arzular üzerine konuşarak, Orwell örneğiyle kendi olma cesaretini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2024 09:41
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2024 09:41

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Konuşmaları’nın bu haftaki konuğu, ünlü yazar Zeynep Merdan oldu. Merdan, George Orwell üzerinden kariyer ve kendilik meselelerini ele aldığı konuşmasında, gerçek benlik, hakiki arzu ve varoluş imkânları gibi derin felsefi konulara değindi.

BTÜ Mimar Sinan Yerleşkesi’ndeki Turkuaz Salon’da gerçekleşen etkinliğe; BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Genel Sekreter Selim Uzun, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Merdan, "Kariyer ve Kendilik Cesareti" başlıklı konuşmasında, insanların kimlik arayışının ve gerçek benliğini bulma sürecinin önemine dikkat çekti.

BENLİĞİ TANIMLAMAK VE SEÇMEK

Zeynep Merdan, kimlik inşasının farklı boyutlarını ele alırken, “Ben kimim?” sorusunun felsefi, sosyolojik, psikolojik ve edebi yönlerini sorguladı. İnsanların cinsiyet, din, dil gibi özelliklerle tanımlanmasının, gerçek kimliklerini ortaya koymadığını vurgulayan Merdan, “Biz bize verilmiş birçok şeyi kendimiz seçmedik. İnsanın ideolojik görüşü ya da doğduğu yer, kimliğini tanımlamaya yetmez. Gerçek kimlik, kendimizin seçtikleridir,” dedi.

KİMLİK İNŞASI VE BEDEL ÖDEMEK

Kimlik inşasının kolay bir süreç olmadığını belirten Merdan, sosyal kimlik kuramlarından örnekler vererek, “Bir kimlik inşa etmek için dışlanabilir, yadırganabilir ve bedel ödeyebilirsiniz. Çünkü gerçek kimlik, meşakkatli bir yolculuktur. Kendimize sormamız gereken ilk sorular, ‘Ben kimim? Dünyada ne işim var?’ olmalıdır. Kendimizi doğru tanımlamadığımızda, yaşam amacımızı bulamayız,” ifadelerini kullandı.

TASARLANMIŞ KİMLİKLER VE OTANTİKLİĞİN KAYBI

Günümüzde birçok kişinin ‘verilmiş’ kimliklerle yaşadığını söyleyen Merdan, sosyal medyanın etkisiyle “tasarlanmış kimlikler”in arttığına dikkat çekti. “Bugün, birçok kişi bir şablona uymak zorunda hissediyor kendini. Otantiklik ve özgünlük kaybolmuş durumda. Bu tasarlanmış kimlikler, gerçek benlikten uzak sanal personalar yaratıyor ve yaralı kimliklere yol açıyor,” diye konuştu.

KONFORDAN VAZGEÇMEDEN GERÇEK BENLİĞİ BULMAK ZOR

Kendimizin olabilmek için konfordan vazgeçmek gerektiğini belirten Merdan, “Kendimiz olmak için bazen zorlu yolları tercih etmemiz gerekebilir. Ancak insanlar genellikle kolay olanı seçiyor. Biz konfor isterken, aslında gerçek benliğimizden uzaklaşıyoruz. Kendimiz olmak istiyorsak, konformist eğilimlerimizden vazgeçmeliyiz,” dedi.

HAKİKİ ARZUYU BULMANIN ÖNEMİ

Hayatın en değerli buluşlarından birinin hakiki arzuyu keşfetmek olduğunu belirten Merdan, “Hakiki arzu, sadece birkaç ay değil, yıllarca süren bir tutku ve çabadır. İnsanlar genellikle başkalarının arzularını arzu ederler, ancak önemli olan kendi hakiki arzunuzu bulmaktır. Gerçek arzuyu bulan insan, kendisini var eden tutkusunu keşfeden en talihli insandır,” ifadelerini kullandı.

GEORGE ORWELL: KENDİ OLMAYA CESARET GÖSTERDİ

Merdan, konuşmasında George Orwell’dan da örnek vererek, yazarın kendi olma cesaretine değindi. Orwell’ın komiserlik mesleğinden vazgeçip yazarlığa yönelmesinin, bir “kendi olma” hikayesi olduğunu belirten Merdan, “Orwell’ı bugün anmamızın nedeni, onun kendi olmaya cesaret göstermiş olmasıdır. Eğer biz de iz bırakmak istiyorsak, kendimiz olmaya cesaret etmeliyiz,” dedi.

Zeynep Merdan’ın BTÜ Konuşmaları’ndaki konuşması, katılımcılardan büyük ilgi gördü. Merdan, öğrencilerden gelen soruları da yanıtlayarak, kariyer ve kendilik üzerine daha fazla derinlemesine fikir paylaştı.