Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı işbirliğinde, ‘Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı’ düzenledi.
BTSO Akademi ve İklim Değişikliği Başkanlığı'nın katkılarıyla gerçekleştirilen toplantı, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Batmaz, BTSO Meclis Üyeleri ve çok sayıda iş dünyası temsilcisinin katılımıyla yapıldı.
Toplantıda, İklim Değişikliği Başkanlığı Başkan Yardımcısı Mehrali Ecer ve diğer uzman isimler, yeşil dönüşüm süreçleri, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) ve sanayideki yeşil dönüşüm finans araçları hakkında kapsamlı bilgilendirmelerde bulundu.
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Batmaz, ticaretin kurallarının yalnızca üretim miktarı ve kaliteyle değil, aynı zamanda çevreyle uyumlu ve sürdürülebilir üretimle de yeniden şekillendiğini belirtti. Avrupa Birliği tarafından 1 Ocak 2026’da yürürlüğe girecek Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması'nın, tüm sektörler için önemli etkiler yaratacağını vurgulayan Batmaz, bu yeni döneme hızla uyum sağlamanın gerekliliğine dikkat çekti. Batmaz, ihracatçılar için maliyetlerin yüzde 30'a kadar artabileceğini ifade ederek, yeşil dönüşümün Bursa’nın uluslararası rekabet gücünü artıracağına inandığını söyledi.
Toplantının devamında, iş dünyasının yeşil dönüşüm sürecine nasıl katkı sağlayabileceği masaya yatırıldı. Hakan Batmaz, üretim süreçlerinde enerji verimliliğinin artırılması, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş ve atık yönetiminin iyileştirilmesi gibi adımların önemine değindi. Ayrıca, çevre dostu üretim standartlarını uygulayarak uluslararası sertifikaların alınmasının gerekliliği üzerinde durdu.
"BURSA’NIN YARININA YÖN VERİYORUZ"Batmaz, BTSO’nun yeşil dönüşüm sürecinde sadece bugünü değil, geleceği şekillendiren projelere imza attığını belirtti. Bursa'nın, çevre dostu üretim ve sürdürülebilir kalkınma açısından merkezi haline geleceğini söyledi.
SKDM MALİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ BAŞLIYORÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Mehrali Ecer, Bursa’da gerçekleştirilen bu toplantının 14’üncüsü olduğunu belirterek, toplantıya ev sahipliği yapan BTSO'ya teşekkür etti. Ecer, Avrupa Birliği'nin 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefi koyduğunu hatırlatarak, SKDM'nin 1 Ocak 2026’dan itibaren mali yükümlülükleri başlatacağını açıkladı. Ecer, Türkiye'nin de bu dönüşümü hazırlayacak adımlar atmakta olduğunu vurguladı.
Ecer, yeşil dönüşüm finansmanının dünya çapında 3,3 trilyon dolara ulaştığını belirterek, Türkiye’nin de bu finansmanı sağlamak için Yeşil Taksonomi Yönetmeliğini hazırladığını ve yakın zamanda yayımlayacağını söyledi. Bu sayede, Türkiye'nin yeşil dönüşüm sürecinde sürdürülebilir finansmana erişimi artacak.
İŞ DÜNYASINA REHBERLİK EDECEK ÇALIŞMALARBTSO AB Uyum ve Yeşil Mutabakat Konseyi Başkanı Vedat Kılıç, sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm konularında iş dünyasına rehberlik edecek çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Küresel ticaretteki yeni sistemlerin sektörler için risk ve fırsatlar yaratacağını vurgulayan Kılıç, "Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması" ve "Yeşil Mutabakat" gibi kavramların firmalar için büyük önem taşıdığını söyledi. Kılıç, bu uygulamaların iş dünyası tarafından doğru şekilde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Ayrıca, sanayi devriminden bu yana kullanılan “üret-kullan-at” modelinin çevresel ve kaynak sorunlarına yol açtığını belirterek, fosil yakıtların yerine yenilenebilir enerji kullanımını artırarak, atıkların geri dönüştürülmesi gerektiğine dikkat çekti. Kılıç, Bursa ve Türkiye'nin sanayisini yeşil dönüşüm sürecine hazırlamak için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.