Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi'ne kıyısı bulunan İstanbul, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ büyükşehir belediyeleri ile Yalova ve Çanakkale belediyelerine, Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu'nun önemli bulgularını içeren bir uyarı yazısı gönderdi.
22 MADDELİK EYLEM PLANIÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi'nin kirlilik yükünü azaltmak amacıyla hazırlanan 22 maddelik eylem planı çerçevesinde, ileri biyolojik atık su arıtma tesislerinin kurulması konusunda belediyelere bir hatırlatmada bulundu. Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu'nun da vurguladığı bu kritik konu, Marmara Denizi'nin sağlığı için büyük önem taşıyor.
Eylem planında, müsilajın en önemli nedenlerinden birinin noktasal kaynaklı azot ve fosfor kirliliği olduğu vurgulandı. 5. maddede, Marmara Denizi Hidrolojik Havzası'ndaki tüm atık su arıtma tesislerinin ileri arıtma sistemine dönüştürülmesi talimatı verildi. Bakanlık genelgesiyle de havzadaki deşarj standartlarında kısıtlamalar getirildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi'nde yaşanan müsilaj sorununu kalıcı olarak çözmek amacıyla başlattığı çalışmalar kapsamında, 27 Haziran 2024 tarihinde Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu'nun 4. Toplantısını yaptı.
UYARI YAZISI GÖNDERİLDİBelediyelere, atık su arıtma tesislerini geliştirmek için bir ay içinde çözüm bulmaları ve Bakanlığa bilgi vermeleri istendi.
Marmara Denizi Eylem Planı çerçevesinde, 14 Ağustos 2024'te İstanbul'da başlayan değerlendirme toplantıları, 23 Aralık 2024'te Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ, Yalova ve Çanakkale illerinde devam ettirildi.
Müsilaj Bilim Teknik Kurulu’nun, 'kirlilik girdisinin azaltılması amacıyla özellikle belediyelerin taahhüt ettikleri ileri atık su arıtma tesislerini bir an önce tamamlamaları ve denetimlerin sıkılaştırılması' yönündeki tavsiyeleri doğrultusunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi'ne kıyısı bulunan İstanbul, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ Büyükşehir Belediyeleri ile Yalova ve Çanakkale Belediyelerine görevlerini yerine getirmeleri için uyarı yazısı iletti.
Yazıda;
'Havzadaki atık su arıtma tesislerinin ileri arıtmaya dönüşümünde yeterli seviyeye ulaşılamadığı görülmektedir. İş termin planı sunan 169 tesisten yalnızca 42 tanesinde öngörülen çalışmalar tamamlanmıştır. Söz konusu tesislerin kapasitesi düşük olduğundan 2021 yılında yüzde 51 olan ileri biyolojik atık su arıtma hizmeti alan belediye nüfusu oranında yalnızca yüzde 0,7’lik bir artış olmuştur. Bu itibarla, Marmara Denizi’nde müsilaj gibi sorunların bir daha yaşanmaması adına idareniz tarafından yapılması gereken atık su altyapı yatırımlarının mevzuatta tanımlanan sürenin de sonuna yaklaşıldığı göz önünde bulundurularak bir an önce hayata geçirilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.' denildi.