Bakan Uraloğlu duyurdu: 2025 yılı sonunda hizmete açılacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Bursa Yüksek Hızlı Tren'in (YHT) Bursa'ya kadar olan bölümünün 2025 yılı sonunda hizmete açılacağını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2024 12:50
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2024 12:50

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'de araç sayısının 30 milyonu aşmasına rağmen bölünmüş yollar sayesinde ortalama seyahat hızının yaklaşık 90 kilometreye çıktığını belirtti. Uraloğlu, Bursa'nın İznik ilçesinde yapımı tamamlanan çevre yolunun açılış töreninde, ulaşım altyapısının ekonomik büyümenin en önemli şartı olduğunu vurguladı.

"YOL MEDENİYETTİR"

Bakan Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Yol medeniyettir" sözüyle başlattığı ulaştırma hamlelerinin ülkeye önemli katkılarda bulunduğunu ifade etti. Türkiye Yüzyılı Vizyonu çerçevesinde yatırımlara devam ettiklerini belirten Uraloğlu, ülkeyi yüksek standartlı yol ağlarıyla donattıklarını söyledi.

ÖNEMLİ VERİLER

2002 yılında toplam araç sayısının yaklaşık 8,5 milyon ve bölünmüş yol uzunluğunun 6 bin 101 kilometre olduğunu hatırlatan Uraloğlu, bu rakamların bugün 30 milyon araca ve 29 bin 500 kilometre bölünmüş yola ulaştığını aktardı. Yeni yollar, köprüler ve tünellerin üretim, ticaret, kültür ve turizmi canlandırdığını vurguladı.

İZNİK ÇEVRE YOLU AÇILIŞI

Uraloğlu, Bursa'da 2002 yılından bu yana ulaşıma yapılan toplam yatırımın 229 milyar 700 milyon lira olduğunu, İznik çevre yolunun ise şehir içi trafiği rahatlatacağını söyledi. Proje, 7,3 kilometre uzunluğunda olup 5 farklı seviyeli kavşak, 1 çift köprü, 9 alt geçit ve 4 tarımsal alt geçit köprüsü içeriyor. Bu çevre yolu sayesinde transit trafik şehir dışına alınarak, şehir merkezindeki yoğunluk azaltılacak.

GELECEK PROJELER

Bakan Uraloğlu, Bursa'daki TEKNOSAB Kavşağı ve Görükle D-200 Kavşağı'nın inşaat projeleri hakkında bilgi vererek, bu projelerin de önemli ulaşım bağlantıları sağlayacağını belirtti. Ayrıca, Ankara-Bursa Yüksek Hızlı Tren hattı projesinin 2025 yılında tamamlanacağı müjdesini verdi.

GÖRÜKLE D-200 KAVŞAĞI PROJESİ 

Mevcut hemzemin kavşağın köprülü kavşak haline getirileceğini belirten Uraloğlu, kavşağın uygulama projelerinin Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından tamamlandığını açıkladı.

Proje kapsamında toplam 231 metre uzunluğunda iki köprü ve beş köprü niteliğinde altgeçit inşaatı gerçekleştirileceği ifade edildi. Ayrıca, ana yol standardında 2 kilometre bitümlü sıcak karışım kaplama yol ile toplamda 8,9 kilometrelik kavşak kolunun inşası planlanıyor.

Uraloğlu, Bursa Uludağ Üniversitesi ile etkilenen arazilerin bedelsiz tahsisi için gerekli protokolün imzalandığını ve kamulaştırma işlemlerinin Bursa Büyükşehir Belediyesi ile yürütüleceğini vurguladı. Projenin tamamlanmasıyla birlikte, bölgedeki geçiş süresinin 20 dakikadan sadece 1 dakikaya düşeceği bilgisi verildi.

Açılış törenine Bursa Valisi Erol Ayyıldız, Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen, İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta ve diğer yetkililer katıldı.