Bursa Şehir Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Suna Ereybar Atmaca, özellikle soğuk havaların etkisiyle artan nezle ve grip gibi hafif seyreden hastalıklarda, hastaların acil servisler yerine aile hekimliklerine başvurması gerektiğini söyledi.
ACİL SERVİSLERDE YOĞUNLUK ARTIYORSonbahar ve kış aylarında soğuk algınlığı nedeniyle hastanelerin acil servislerine yapılan başvurularda belirgin bir artış gözlemleniyor. Acil servislerdeki bu yoğunluk, kritik vakalara müdahale süresinin uzamasına neden oluyor. Bursa Şehir Hastanesi'nde görevli olan Doç. Dr. Atmaca, hastaların bu yoğunluğa katkıda bulunmamak için hangi durumlarda acil servislere başvurulması gerektiğini açıkladı.
Acil servise yapılan başvuruların çoğunun önlenebilir olduğunu belirten Doç. Dr. Atmaca, “Birçok hasta, aile hekimliklerini etkin bir şekilde kullanmıyor. Ayrıca hastaneden randevu alırken gerekli hassasiyeti göstermemek de acil servis başvurularının artmasına yol açıyor. Bunun yanı sıra kronik hastalıkların takipsiz kalması da acil servislerde daha fazla başvuruya sebep oluyor” dedi.
ACİL SERVİS GEREKTİREN DURUMLARDoç. Dr. Atmaca, yalnızca hayatı tehdit edebilecek durumlarda acil servise başvurulması gerektiğini vurguladı. “Hayati risk taşıyan durumlar arasında bilinç bulanıklığı, göğüs ağrısı, kolda ya da bacakta güç kaybı, konuşma güçlüğü, yaralanmalar, zehirlenmeler ve yanıklar gibi acil müdahale gerektiren durumlar bulunuyor” şeklinde açıklamada bulundu.
EVDE İSTİRAHAT VE AİLE HEKİMİ DESTEĞİMevsimsel grip ve nezle salgınlarının zirveye ulaştığı dönemde, Doç. Dr. Atmaca, hastaların evde istirahat ederek destek tedavilerle süreçlerini yönetebileceklerini ve aile hekimlerinden yardım alabileceklerini söyledi. "Hastalarımız, aile hekimlerine başvurup, onların rehberliğinde hastalık süreçlerini daha rahat atlatabilirler" dedi.