Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği Koza Buluşmaları’nın 2025 yılındaki ilk etkinliği, ödüllü yazar Hakan Akdoğan’ı ağırladı. Koza Kütüphane’de gerçekleşen ve edebiyatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, “Uysal Bedenler ve Mahremiyet Erozyonu” başlıklı söyleşi yapıldı. Akdoğan, modern ve postmodern dünyada bireylerin bedenleri, kimlikleri ve iktidar mekanizmaları arasındaki ilişkiyi ele aldı.
Söyleşide özellikle biyo-iktidar kavramı üzerinde duran Akdoğan, sosyal medyanın bireylerin mahremiyetini nasıl şekillendirdiğine dair dikkat çekici açıklamalarda bulundu. “Günümüzde herkes adeta bir kamerayız. Hepimiz bile isteye gözetliyor ve gözetleniyoruz. Sosyal medya, teşhir ve gözetleme kültürünün en büyük aracıdır” diyen Akdoğan, bireylerin kendilerini sosyal medyada sergilemek zorunda hissetmelerinin, mahremiyet erozyonuna yol açtığını belirtti.
“PERFORMANS KİMLİK DEĞİLDİR”Akdoğan, modern toplumda bireylerin sürekli bir performans sergilemeye zorlandığını ve bunun kimlik algısını etkilediğini ifade ederek, “Hayatımız boyunca hep bir performans sergiliyoruz. Ancak performansımız kimliğimiz değildir. Kimlik inşa edilebilir, değiştirilebilir ve söylemle dönüşebilir” dedi.
“GERÇEK ÖZGÜRLÜK TARTIŞMALI”Modern dünyada özgürlük kavramının da iktidar mekanizmaları tarafından sınırlandırıldığını dile getiren Akdoğan, “Belirli tanımlar içinde özgürlükten bahsediyoruz. Bu durum, bizi uysal bedenlere dönüştürüyor” ifadelerini kullandı.
Söyleşinin sonunda katılımcıların sorularını yanıtlayan Hakan Akdoğan, okurlarına “Kenet” adlı kitabını imzaladı. Etkinlik, edebiyat ve toplumsal konulara ilgi duyan katılımcılardan tam not aldı.