Adana fay hattı var mı? Adana'da yıkıcı deprem olur mu?

Adana'da peş peşe 3 deprem meydana geldi. Depremlerin ardından arama motorları üzerinden araştırma yapılmaya başlandı. Peki, Adana fay hattı var mı? Adana'da yıkıcı deprem olur mu?

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2024 10:31
Haber Güncellenme Tarihi: 07.08.2024 10:31

Adana'da peş peşe 3 deprem ile sarsıldı.

Adana Kozan merkezli 4,6, 4,5 ve 4 büyüklüğünde arka arkaya 3 deprem meydana geldi.

Depremin 7,6 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.

ADANA FAY HATTI VAR MI?

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerden etkilenen Adana'nın çevresinde her an sarsıntılar üretecek faylar bulunduğu bildirildi.

Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezinin de kurucu başkanı olan Prof. Dr. Pampal, Adana'yı etkileyebilecek faylarla ilgili şu bilgileri verdi:

"Adana'yı etkileyecek, deprem üretecek faylar var. Karataş-Yumurtalık Fayı, Misis-Andırın Fayı, İskenderun Fayı, Kozan Fayı, Savrun Fayı, Saimbeyli Fayı gibi faylar var. Bir de batıda Ecemiş Fayı’nın güney uzantısı Namrun, Ovacık ve Mut Fayı, Adana'da deprem tehlikesi kaynağı olarak belirlenmiş faylar. Bu bahsettiğim faylar, 6-7 şiddeti arası deprem üretecek faylar. Kayseri civarında 1702'de, 1717'de 1845'te on binlerce insanın öldüğü depremler var. Burada Sarız Fayı, Develi Fayı, Erkilet Fayı, Yeşilhisar Fayı, Erciyes Fayı gibi Orta Anadolu'nun fay sisteminin bileşenlerini oluşturan faylar var. Bunlar hep aktif faylar. Yani o faylar üzerinde de 7-7,5 büyüklüğünde depremlere kaynaklık etmiş, Kayseri'yi yıkmış, on binlerce can kaybı olduğuna göre bu tür depremlerde Adana'yı ve çevresini özellikle kuzey ilçelerini muhakkak ki etkileyecektir."

Pampal, Adana'nın kuzeyinde "Saimbeyli makaslama zonu" dedikleri zonu oluşturan faylar da bulunduğunu anlatarak, "Kayseri civarında çok sayıda fay var. Saimbeyli Fayı var. Bunlar Adana'nın kuzey kesimlerinde etkili olacak depremler üretebilirler, yıkıcı depremler üretebilirler. Bunları vurgulamakta yarar var. Adana deprem tehlikesinden muaf değil. Deprem tehlikesi yüksek bir yerleşim alanı. Yani bugün, yarın deprem olacak diye bir kayıt asla yok." dedi.

SAİMBEYLİ FAYI HAKKINDA 

Saimbeyli Fayı, Türkiye'nin Adana iline bağlı Saimbeyli ilçesi civarında yer alan bir fay hattıdır. Bu fay, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, özellikle Adana ilinin doğu kısmında önemli bir jeolojik yapıdır.

Saimbeyli Fayı, bölgenin tektonik hareketliliği açısından önemlidir. Fay hatları, yer yüzeyinde meydana gelen kırılmalar ve kaymalar sonucu oluşur ve bu yapılar genellikle depremsellik açısından kritik rol oynar. Saimbeyli Fayı'nın özellikleri ve hareketlilik durumu, bölgedeki sismik risklerin değerlendirilmesinde önemli bir faktördür.

Bu fay hattının jeolojik yapısı, uzunluğu, hareket türü (örneğin, sağ yanal, sol yanal, düşey vs.) ve aktivite durumu hakkında daha detaylı bilgi, bölgesel sismoloji ve jeoloji çalışmaları ile elde edilebilir. Fayın davranışı ve geçmişteki sismik etkinlikleri, bölgedeki deprem riskini anlamak için önemlidir.