160 yıldır aynı tohum! Bursa dahil birçok ile gönderiyor
160 yıldır aynı tohum! Bursa dahil birçok ile gönderiyor
Bilecik'in Çukurören köyünde 160 yıldır genetiği değiştirilmemiş tohumlarla üretilen kırmızı acı biberin hasadı devam ediyor. Ancak, bölgedeki çimento fabrikasının toz ve dumanı bu yıl biber verimini olumsuz etkileyerek, köylülerin gelirlerini düşürüyor.
Haber Giriş Tarihi: 14.10.2024 11:55
Haber Güncellenme Tarihi: 14.10.2024 11:57
Kaynak:
İHA
Bilecik’in Çukurören köyünde, yaklaşık 160 yıldır genetiği değiştirilmemiş tohumlarla üretilen kırmızı acı biberin hasadı devam ediyor. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesiyle tescillenen bu biber, köylüler tarafından geleneksel yöntemlerle kurutuluyor. Her evin balkonunda ve çatısında asılı olarak kurutulan biberler, ardından öğütülüp, Bursa başta olmak üzere İstanbul, Ankara, Eskişehir gibi Türkiye’nin çeşitli şehirlerine gönderiliyor.
Çukurören Köyü Muhtarı Muhittin Dündar, biberin hasadının mart ayında başladığını ve dikkatle bakımlarının yapıldığını belirtti. Köylüler, biberleri topladıktan sonra kurutma işlemi için özel bir yöntem uyguluyor ve ürünlerini yerel lokantalara ve baharatçılara pazarlıyor. Dündar, "160 senedir tohumu hiç değiştirmedik. Bu bizim ata tohumumuz" diyerek biberin önemine vurgu yaptı.
Ancak bu yıl, bölgedeki Safi Çimento Fabrikası'nın ürettiği toz ve duman, biber verimini olumsuz etkiledi. Muhtar Dündar, "Geçen yıl 200 dönümden 80 ton ürün alırken, bu yıl bu miktar çok düştü" dedi. Biber toplayan Rahime Eren de, sürecin zorluğunu ve geleneksel yöntemleri vurgulayarak, "Bu biberi anamızdan doğduğumuz doğalı yapıyoruz" ifadesini kullandı.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
160 yıldır aynı tohum! Bursa dahil birçok ile gönderiyor
Bilecik'in Çukurören köyünde 160 yıldır genetiği değiştirilmemiş tohumlarla üretilen kırmızı acı biberin hasadı devam ediyor. Ancak, bölgedeki çimento fabrikasının toz ve dumanı bu yıl biber verimini olumsuz etkileyerek, köylülerin gelirlerini düşürüyor.
Bilecik’in Çukurören köyünde, yaklaşık 160 yıldır genetiği değiştirilmemiş tohumlarla üretilen kırmızı acı biberin hasadı devam ediyor. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesiyle tescillenen bu biber, köylüler tarafından geleneksel yöntemlerle kurutuluyor. Her evin balkonunda ve çatısında asılı olarak kurutulan biberler, ardından öğütülüp, Bursa başta olmak üzere İstanbul, Ankara, Eskişehir gibi Türkiye’nin çeşitli şehirlerine gönderiliyor.
Çukurören Köyü Muhtarı Muhittin Dündar, biberin hasadının mart ayında başladığını ve dikkatle bakımlarının yapıldığını belirtti. Köylüler, biberleri topladıktan sonra kurutma işlemi için özel bir yöntem uyguluyor ve ürünlerini yerel lokantalara ve baharatçılara pazarlıyor. Dündar, "160 senedir tohumu hiç değiştirmedik. Bu bizim ata tohumumuz" diyerek biberin önemine vurgu yaptı.
Ancak bu yıl, bölgedeki Safi Çimento Fabrikası'nın ürettiği toz ve duman, biber verimini olumsuz etkiledi. Muhtar Dündar, "Geçen yıl 200 dönümden 80 ton ürün alırken, bu yıl bu miktar çok düştü" dedi. Biber toplayan Rahime Eren de, sürecin zorluğunu ve geleneksel yöntemleri vurgulayarak, "Bu biberi anamızdan doğduğumuz doğalı yapıyoruz" ifadesini kullandı.
Kaynak: İHA
Son Haberler
Nurseli İdiz, Nişantaşı’nda yüksek hesaba tepki gösterdi
AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Adnan Kurtuluş’tan kongre mesajı
Murat Ünalmış, mutluluğunu paylaştı