TZOB Başkanı Bayraktar’dan kahverengi kokarca uyarısı!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kahverengi kokarcadan zarar gören üreticilerin Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının yapılandırılmasını talep etti.

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2024 10:37
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2024 10:37

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kahverengi kokarcadan zarar gören üreticilerin Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının yapılandırılması gerektiğini vurguladı. Bayraktar, kahverengi kokarcadan kaynaklanan zararların, özellikle fındık üretimini ciddi şekilde tehdit ettiğini belirtti ve ilgili kurumların bu zararlıya karşı mücadelede daha fazla destek sağlaması gerektiğini ifade etti.

Bayraktar, Türkiye'nin fındıkta dünyada tekel konumunda olduğunu hatırlatarak, kahverengi kokarca zararlısının bu stratejik üründe son yılların en büyük sorunu haline geldiğini söyledi. Kahverengi kokarcanın, fındığın yanı sıra, elma, armut, şeftali, ceviz ve mısır gibi birçok tarım ürününe zarar verdiğini vurgulayan Bayraktar, bu zararlının yayılmasının büyük bir ekonomik tehdit oluşturduğuna dikkat çekti.

Bayraktar, Kahverengi Kokarca Eylem Planı kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı, ziraat odaları, üniversiteler ve bölgesel borsaların iş birliğiyle bu zararlıya karşı seferber olunduğunu belirtti. Ayrıca, ilave destek olarak belediyelerin ilaç temini ve ekipman sağlamasına da ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Bayraktar, zararlılarla mücadelede kimyasal tedavi yöntemlerinin yanı sıra biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemlerinin de önem taşıdığını vurguladı. Bakanlık’ın biyolojik mücadele konusunda daha fazla inisiyatif alması gerektiğini belirten Bayraktar, üreticilerin finansal açıdan rahatlatılması için Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçların faizsiz veya düşük faizle yapılandırılması gerektiğini söyledi.

ÜRETİCİLERE FİNANSAL DESTEK SAĞLANMALI

Bayraktar, kahverengi kokarca zararlısının ekonomik etkilerini azaltmak ve üreticilere destek olmak için borçların yapılandırılması ve üreticilerin yeniden kredi kullanabilmesinin önünün açılması gerektiğini belirtti. Tüm kurum ve kuruluşların bu mücadelede yer alarak, sorunun çözülmesine katkı sağlaması gerektiğini ifade etti.