Kampanya, bölgedeki çevre kirliliğine dikkat çekmek ve Gemlik Körfezi’nin korunmasını sağlamak amacıyla düzenlenmişti. Toplanan imzalar, yetkililere teslim edilerek, bölgede gerekli önlemlerin alınması talep edildi.
Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Müdürlüğü önünde düzenlenen etkinliğe CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Bursa Kent Konseyi Başkanı Dr. Ertuğrul Aksoy, Gemlik Kent Konseyi Başkanı Sedat Akkuş, DOĞADER Başkanı Murat Demir, STK kuruluşları ve siyasi partilerin temsilcileri katıldı.
GEMLİKLİLER MARMARA KİMYA SANAYİ’NİN DENİZE DEŞARJ PROJESİNE KARŞI AYAKTA”DOĞADER Başkanı Murat Demir, “Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü doğamızı, denizimizi, balığımızı, zehirleyecek olan bu faaliyete izin vermesin. Zaten iklim krizi nedeniyle. Bu yıl ölçülen deniz suyu sıcaklıkları otuz santigrat derecenin üstüne çıktı. Bu yapılacak faaliyette Marmara Kimya Sanayi, denizden tonlarca suyu çekecek. kimyasalla karıştıracak ve ısıtarak Gemlik Körfezi'ne verecek. Gemlik Körfezi bu faaliyet sonucunda bir buçuk iki derece daha ısınacak. Zaten Marmara Denizi, Marmara Bölgesi'nin foseptik çukuruna döndüğü bir dönemde ülke sanayisinin yüzde altmış beşinden fazlasının bu bölgede olduğu bir dönemde Marmara Denizi başta olmak üzere Körfez kirliliğini, can çekiştiğini bize her fırsatta ifade ederken karar vericiler ülkeyi yönetenler derhal acil eylem plan. Yapıp Marmara Denizi'ni kurtaracak çalışmalar yapması gerekirken bir böyle faaliyete daha izin vermek istiyorlar. Buradan Gemlikliler olarak Bursalılar olarak Bursa Kent Konseyi ve Bursa Sivil Toplum Kuruluşları olarak diyoruz ve istiyoruz ki bizler buna müsaade etmeyeceğiz. Gemlik Körfezi'nde sanayi kirliliği, kimyasal kirlilik istemiyoruz. Bunun için de elimizden gelen bütün mücadeleyi vereceğiz.”
Gemlik Kent Konseyi Başkanı Sedat Akkuş
“Gemlik halkının iradesini temsil eden 5 bin imzayı devletimize teslim etmek için buradayız. Marmara Kimya Sanayi’nin burada ne yapmak istediğini biraz anlatmak istiyorum. Derin Deniz deşarjı ile saatte 5300 metre suyun denizden Yirmi beş derecede geri bırakacaklar. Tabii ki bu işte canlı yayın mümkün olmayacak. Hasarlara yol açacaktır. Çok değil üç yıl önceyi çabuk unuttuğumuz iki bin yirmi bir yılı Şubat ayında Marmara Denizi'ni etkisi altına alan müsilajı da doğrudan tetikleyecektir. Bakın burası çok önemli. Önünde bulunduğumuz Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün de bağlı bulunduğu Çevre ve Şehircilik Bakanımız sayın Murat Kurum müsilaj döneminde müsilajı tetikleyen üç neden saymıştı: Birincisi suyun ısınması, ikincisi suyun kirlenmesi, üçüncüsü suyun buharlaşması. Bugün Marmara Kimyası Enstitüsü'nün yapmak istediği tüm yatırımlar. Bu üç sorunu da tetikler vaziyette. Bütün bunlar da yetmiyormuş gibi şimdi de Marmara Kimya Sanayi'nin yüzde üç yüz ellilik kapasite artışı ile yani bir kimya ve yorum grubunda on iki bin ton olan üretimini yıllık elli bin tona çıkartmak istemesiyle ve buna ÇED raporu gerek yoktur kararı verilmesiyle karşı karşıyayız. Sıfır yirmi beş saatlik derecede buzulların eridiği, iklimsel krizlerin gündeme geldiği bir dünyada iki derece deniz suyunun ısınmasının nelere sebebiyet vereceğini hepimiz biliyoruz. Bizler Gemlik'in havasını, suyunu, toprağını ve dünyaca ünlü zeytinine kalıcı hasarlar verecek bu tesisin yaptığı kapasite artışının karşısındayız. Son olarak Gemlik Kent Konseyi ve paydaşlarımız ile çevre mücadelemizi kararlılık ile sürdüreceğimizi ve hiçbir stratejik önemi olmayan bu kimyevi maddeleri üretilmesine izin vermeyeceğimizi Gemlik Körfezi'nin İzmit Körfezi gibi kokuya, dip çamuruna maruz kalmasına, İzmir Körfezi gibi balık ölümlerine maruz kalmasına. izin vermeyeceğinizi tekraren bildirmek isterim” dedi.
CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, ”Gemlik körfezi Bursa için Marmara için çok önemlidir. Körfezin deniz ulaşıma açılması, vatandaşların sahil kesiminde zaman geçirmesi, balık tutması gibi çok önemli. Böylesine önemli bir körfezi sırf bir sermaye kurumu para kazanacak diye harcanmasına izin vermeyiz.” Şeklinde konuştu.
Bursa Kent Konseyi Başkanı Dr. Ertuğrul Aksoy, “Bursa Kent konseyi paydaşları olarak Gemlik Kent Konseyi ve Gemlik’in yanında çok güzel bir işbirliği içerisinde çalışıyoruz. Bursa’nın gerçek sahipleri burada Bursa için Gemlik için ne gerekiyorsa yapacağız.” dedi.