Feth-i Kabir Nedir? Feth-i Kabir nasıl yapılır?

Münevver Karabulut'u vahşice öldüren Cem Garipoğlu'nun babası Mehmet Nida Garipoğlu, oğlunun mezarının açılması (fethi kabir) Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu. Peki Feth-i kabir nedir? Feth-i kabir basıl yapılır? Feth-i kabrin şartları nelerdir?

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2023 18:00
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2023 18:00

2009'da vahşice katledilen Münevver Karabulut'un katili Cem Garipoğlu'nun babası Mehmet Nida Garipoğlu, Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak oğlunun mezarının açılması (fethi kabir) ve DNA eşleştirmesi yapılması için talepte bulundu. Bu talebin ardından Feth-i kabir'in ne demek olduğunu, Feth-i kabrin hukuki dayanağı, Feth-i kabrin şartları merak edilerek araştırılmaya başlandı? Arama motorları üzerinden yapılan araştırmanın sonucunda ise, merak edilen sorulara yanıt bulundu. Peki, fethi kabir nedir? Fethi kabir neden yapılır?

Feth-i kabir, vefat eden kimselerin mezarlarının açılması işlemine verilen bir isimdir. Bu işlem genellikle miras hukuku veya ceza hukuku açısından gerekli olduğunda yapılır.

Örneğin, ölen kişinin kimliği belirsizse, ölüm sebebi şüpheliyse, mirasçılar arasında anlaşmazlık varsa veya yeni deliller ortaya çıkmışsa fethi kabir yapılabilir.

Feth-i kabir işlemi için soruşturma evresinde cumhuriyet savcısı, kovuşturma evresinde ise mahkeme karar verir. Mezardan çıkarma kararı ölünün bir yakınına bildirilir.

Feth-i kabir yapılırken cesetten parça alınır ve toksikolojik inceleme yapılır.

FETH-İ KABRİN HUKUKİ DAYANAĞI NEDİR?

Miras hukuku açısından fethi kabir, ölen kişinin kimliğinin belirlenmesi veya mirasçılık haklarının tespit edilmesi için yapılabilir. Örneğin, ölen kişinin kimliği belirsizse, ölen kişinin yakınları tarafından fethi kabir talep edilebilir. Bu durumda, mezardan çıkarılan cesetten DNA testi yapılarak kimliği belirlenebilir.

Ceza hukuku açısından fethi kabir, ölüm sebebinin belirlenmesi veya bir suçun işlenip işlenmediğinin tespit edilmesi için yapılabilir. Örneğin, ölüm sebebi şüpheliyse, ölen kişinin yakınları veya Cumhuriyet Savcılığı tarafından fethi kabir talep edilebilir. Bu durumda, mezardan çıkarılan cesetten otopsi yapılarak ölüm sebebi belirlenebilir.

FETH-İ KABRİN ŞARTLARI NELERDİR?

Ayrıca vatandaşlar Feth-i kabrin şartlarını da araştırmaya başladı. Peki Feth-i kabrin şartları nelerdir? İşte detaylar: 

Mezarın açılması durumunda işe yarayacak delilerin olması,Soruşturma evresinde cumhuriyet savcısı, kovuşturma evresinde mahkeme kararı olması,Mezardan çıkarma kararının ölünün bir yakınına bildirilmesi,Mezar açma ve ceset çıkarma işleminin dikkatli ve kuralına uygun yapılması,Toksikolojik inceleme yapılacaksa cesedin kefeni ve mezar toprağından da örnek alınması.

FETH-İ KABİR NASIL YAPILIR?

Feth-i kabir işlemi, bir heyet tarafından yapılır. Heyet, bir doktor, bir adli tıp uzmanı ve bir polis memurundan oluşur. Heyet, mezara giderek cesedi inceler ve gerekli işlemleri yapar.

Feth-i kabir işlemi sırasında, cesetten parça alınır ve toksikolojik inceleme yapılır. Toksikolojik inceleme sonucunda, cesedin ölüm sebebine dair bilgiler elde edilebilir.

Feth-i Kabir, hassas bir işlemdir.

Feth-i kabir, ölmüş bir kimsenin naaşını açmak anlamına geldiği için hassas bir işlemdir. Bu nedenle, işlemin usulüne uygun olarak yapılması önemlidir.

FETH-İ KABİR NEDEN GEREKİR?  Gömülmüş olan bir cesedin mezardan çıkartılmasını gerektiren nedenler aşağıda sayılmıştır:

Ölü muayenesi-otopsi yapılmadan ve defin ruhsatı düzenlenmeden gömülme,

Ölüm nedeni ve ölüm zamanının belirlenmesi,Ölümde suç unsuru olup olmadığının tespiti,

Gömülmeden sonra edinilen yeni bilgilerin cinayet kuşkusunu ortaya çıkarması,

Çeşitli olaylarla ilgili tazminat konusunda sorunlar çıkması,

Sigorta veya yanlış tedavi ile ilgili iddialar,

Ölenin kimliği konusunda kuşku bulunması,

İlk otopsi sonuçlarının tartışmalı olması,

Cesedin mermi gibi çıkarılmamış olan ve delil teşkil edebilecek bir yabancı cisimle gömülmesi.

FETH-İ KABİR KARARI KİM TARAFINDAN VERİLİR?

Feth-i kabir kararı, soruşturma evresinde Cumhuriyet Savcısı, kovuşturma evresinde ise mahkeme tarafından verilir.

FETH-İ KABİR İŞLEMİ NE KADAR SÜRER?

Feth-i kabir işlemi; mezar açma kararının alınması, mezar açma işleminin yapılması, ceset çıkarma ve inceleme işlemlerinin yapılması gibi aşamalardan oluşur.

Bu aşamaların süresi; mezarın yeri, durumu, cesedin durumu, inceleme yapacak uzmanların sayısı ve niteliği gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Dolayısıyla fethi kabir işlemi için net bir süre vermek mümkün değildir.

Genel olarak feth-i kabir işleminin birkaç saat ila birkaç gün arasında sürdüğü söylenebilir.

FETH-İ KABİR İŞLEMİNE KİMLER KATILABİLİR?

Feth-i kabir işlemine katılma hakkı, öncelikle feth-i kabir işlemi için karar veren Cumhuriyet savcısı veya mahkemenin takdirindedir.

Genel olarak feth-i kabir işlemine katılabilecek kişiler şunlardır:

Feth-i kabir işlemi için karar veren Cumhuriyet savcısı veya mahkeme heyeti,

Feth-i kabir işlemi için görevlendirilen adli tıp uzmanı veya hekim,

Feth-i kabir işlemi için görevlendirilen adli kolluk personeli,

Feth-i kabir işlemi ile ilgili bilgi veya delil sunabilecek tanıklar,

Feth-i kabir işleminden etkilenebilecek ölünün yakınları veya vekilleri.