Hava Durumu

İşsizlik tek haneli rakama yaklaşacak

SPM, mayıs ayında işsizlik oranının yüzde 10,2'ye gerileyerek tek haneli rakama daha da yaklaşacağı tahmininde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 10.08.2017 12:24
Haber Güncellenme Tarihi: 10.08.2017 12:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
İşsizlik tek haneli rakama yaklaşacak

TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM) mayıs ayı işsizliğinin düşüşünü sürdüreceğini ve işsizlik oranının 10,2'ye gerileyeceğini tahmin etti. TÜİK, mayıs ayı işgücü verilerini 15 Ağustos günü açıklayacak. İstihdama yönelik kısa vadeli veri tahmini yapan tek kuruluş olan TOBB ETÜ SPM, mayıs ayında, bir önceki döneme göre işsizlikte 0,3 puan düşüş gözleneceğini tahmin etti. İşsizliğin mayıs ayında da düşüş yönlü olacağını belirten SPM, tek haneli oranlara da yaklaşılmış olacağının altını çizdi.

SPM Araştırmacısı Pınar Kaynak, tahminine yönelik yaptığı açıklamada, "Mayıs döneminde ihracat yüzde 6 artarken, yatırım malları ithalatı (taşımacılık hariç) yüzde 14, ara malları ithalatı ise yüzde 21 oranında yükseldi. Bu gelişmelerin ekonomiye canlandırıcı etkisinin mayıs dönemi işsizlik verilerine yansıması beklenmelidir" dedi.

SPM çalışmasında, tarım dışı işsizliğin de 0,3 puan düşerek yüzde 12,1'e gerileyeceği belirtildi. SPM Direktörü Serdar Sayan gözetiminde yapılan çalışmada, mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı işsizliğin 0,2 puan azalarak yüzde 13,2'ye ineceği; istihdam oranının ise yüzde 47,5 seviyesine yükseleceği tahmin edildi. Sanayi istihdamında ise düşük seviyeli bir azalışla 5 milyon 269 bin kişiye ineceği öngörüldü.

Mevcut görünüme ilişkin yorum

Çalışmada, nisan ayında yayınlanan veriler üzerinden yapılan değerlendirmede ise tahminin üzerinde bir düşüş görüldüğü belirtildi. Ekonomideki dönemsel canlanma ve istihdam teşviklerinin etkisine vurgu yapılarak, "17 Temmuz tarihinde açıklanan Nisan 2017 dönemi işsizlik verileri, beklentimizi de aşarak ciddi oranda düşmüş ve sırasıyla yüzde 10,5 ve yüzde 12,4 oranlarına inmiştir. Buna paralel olarak istihdam oranı 1,1 puan artmış ve yüzde 47,2 düzeyinde gerçekleşmiştir" denildi. Düşüşün mayısta da devamının öngörüldüğü hatırlatılan çalışmada, "Mayıs döneminde ihracat yüzde 6 oranında artarken, yatırım malları ithalatı (taşımacılık hariç) yüzde 14, ara malları ithalatı ise yüzde 21 oranında artmıştır. Bu gelişmelerin ekonomiye canlandırıcı etkisinin mayıs dönemi işsizlik verilerine yansıması beklenmelidir. Nitekim yaptığımız sayısal tahminler de bu beklentimizi destekler niteliktedir" değerlendirmesinde bulunuldu.

İşsizliğe etki eden göstergelerden, kapasite kullanım oranlarında (KKO) iyileşmenin gözlendiği; ara ve yatırım malları KKO'sundaki artış eğiliminin devam ettiği, tüketim malları KKO'sundaki azalma eğiliminin ise yerini artış eğilimine bıraktığı görüldüğü vurgulandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.