İşsizlik rakamları
Tv kurbanı
Türkiye lider olmalı
Kabus geri döndü
ÖSYM Başkanı’ndan itiraf gibi soru

ÖSYM Başkanı’ndan itiraf gibi soru

  Bu haber 23 Nisan 2011, Cumartesi 11:58:07 eklenmiştir. 209 kez okunmuştur.
ÖSYM Başkanı’ndan itiraf gibi soru ÖSYM Başkanı’nın savcıya sınavın iptali konusunda danıştığı, savcının ‘Ben karışmam’ dediği bildirildi

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Yükseköğrenime Geçiş Sınavı’nda (YGS) “şifreli kopya” iddiaları üzerine başlatılan soruşturma kapsamında, soruların basıldığı Meteksan’da bilirkişi heyeti inceleme başlattı. Üç gün boyunca matbaada kalacak olan bilirkişiler, soruların hazırlandığı yazılım ve bilgisiyar programlarını inceleyerek, sistemden dışarıya çıkış olup olmadığını araştırıyor. ÖSYM Başkanı Ali Demir’in salı günü geldiği adliyede, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Başsavcı Vekili Şadan Sakınan’a “YGS’nin iptal edilip edilmemesi gerektiği konusunda şahsi düşüncesini” sorduğu, Sakınan’ın ise “Ben karışmam” dediği öğrenildi.

YGS’de şifre iddiaları üzerine başlatılan soruşturma derinleşiyor. Savcılığın talimatı üzerine oluşturulan 15 kişilik bilirkişi heyetinden 5 kişi, dün soru kitapçıklarının basıldığı Meteksan’a giderek inceleme başlattı. 5 kişilik ekip içinde, iki bilişim polisi ve TÜBİTAK’tan gelen kriptoloji uzmanı da yer aldı. Dün sabah saatlerinde matbaaya giren bilirkişilerin cep telefonları ve kayıt cihazlarına el konuldu.

Sistemde sızma aranıyor

Bilirkişiler burada yaklaşık 1 milyon 700 bin adayın soru kitapçığı ve cevap anahtarlarına ilişkin veri tabanını inceliyor. Bu kapsamda, Meteksan’da kullanılan yazılım ve bilgisayar programları üzerinde de inceleme yürütülüyor. Bilirkişiler; soruların hazırlandığı, sıralarının ve cevap şıklarının algoritma yöntemiyle belirlendiği bilgisayarlardan dışarıya herhangi bir veri çıkışı yapılıp yapılmadığını kontrol ediyor.

Yaklaşık 20 gün önce başlayan soruşturmada ALES sınavı için matbaada 15 günlük kapalı dönem ilan edilmesi nedeniyle söz konusu incelemeye ancak dün başlanabildi. Pazar günü ALES’in yapılması nedeniyle Meteksan’da kapalı dönem olması nedeniyle, bilirkişiler pazartesiye kadar burada kalacak. Hiçbir şekilde dışarı çıkmalarına izin verilmeyecek. Hatta soruşturmayı yürüten Şadan Sakınan’ın da girenin dışarı çıkamaması nedeniyle bilirkişi heyetiyle birlikte matbaaya gidemediği öğrenildi.

Heyetten geriye kalan 10 bilirkişi ise ÖSYM’nin deposunda bulunan YGS kitapçıklarını elden geçiriyor. Sadece ilk bine girenlerin değil, 1.7 milyon kitapçığın incelenerek, soruların şifre yöntemiyle çözülüp çözülmediğine ilişkin delil aranıyor.

20 dakikanın perde arkası

YGS’deki şifre için “sehven” ifadesini kullanan ÖSYM Başkanı Ali Demir’in adliyeye salı günü yaptığı ziyaretin perde arkası ortaya çıktı. Soruşturmayı yürüten Sakınan’la 20 dakika görüşen Ali Demir’in savcıya, “Şahsi olarak sınavın iptal edilip edilmemesi konusunda ne düşünüyorsunuz” diye sorduğu öğrenildi. Buna karşın Sakınan’ın “Ben karışmam” dediği belirtildi. Görüşmede ayrıca Demir’in soruşturmayla ilgili elindeki bilgi ve belgeleri savcıya verdiği dile getirildi.
 


ETİKETLER : ,
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!


Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 
 
 
© Copyright Bursa Hayat Gazetesi 2011
CoffeeCup Image Mapper map file Radyo Vizyon Bursa Time Dergisi Dibay Medya Bursa Haber Gazetesi Gazete Avrupa Radyo Vizyon 99.3 High Life Bursa Taraftar Bursa Time Gundem 16 Dergisi Gundem 16 Bursa Hayat Gazetesi